вгору

Нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам у модулі M.E.Doc Зарплата

Відповідно до ч. третьої ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Отже, за працівником, який проходить військову службу, зберігається місце роботи, посада та виплачується середній заробіток.

Розрахунок середнього заробітку для оплати часу військової служби здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабміну від 08.02.1995 р. №100.

Середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Щомісяця розраховувати нову середню зарплату не потрібно.

Для наших читачів нагадаємо, що M.E.Doc має модуль «M.E.Doc Зарплата», який автоматизує розрахунок і нарахування заробітної плати співробітників малих і середніх підприємств, а також усі процеси обліку та управління персоналом.

Для нарахування середнього заробітку у модулі Зарплата необхідно використовувати вид оплати «Військові збори». За потреби назву виду оплати можна змінити, для цього необхідно перейти у розділ НалаштуванняВиди оплатНарахуванняОплата по середньому – Військові збори та у полі Найменування змінити назву.

Порядок додавання виду оплати Військові збори у розрахунковий лист показано на Рис.1, 2.

мобілізовані працівники, середній заробіток, модуль Зарплата

Рис.1

Рис.2

Новини від M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.