вгору

Нецільова благодійна допомога: чи оподатковується?

Нагадаємо нашим читачам, що сума нецільової благодійної допомоги, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку, не включається до оподатковуваного доходу у разі, якщо протягом звітного податкового року її розмір сукупно не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. першим пп. 169.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), встановленого на 1 січня такого року. Це передбачено пп. 170.7.3 ПКУ.

 У 2021 році така сума становить 3180 грн. Про основні показники для бухгалтера у 2021 році дивіться тут.

Благодійник - юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності. Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ відображається за ознакою доходу «169».

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника - фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір.

Отже, сума нецільової благодійної допомоги, яка не перевищує суми граничного розміру доходу (у 2021 році – 3180 грн), не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Щодо ЄСВ, то нецільова благодійна допомога не є базою нарахування ЄСВ, оскільки згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно, «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці». Про це зазначили податківці у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.03. Також аналогічне роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Миколаївській області.

Про заповнення додатку 4ДФ у M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.