вгору

Несвоєчасне подання документів: чи можуть продовжити строки документальної перевірки?

Нагадаємо, відповідно до абз. І п. 44.7 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі якщо посадова особа контролюючого органу, яка здійснює перевірку, відмовляється з будь-яких причин від врахування документів, наданих платником податків під час проведення перевірки, платник податків має право до закінчення перевірки надіслати листом з повідомленням про вручення та з описом вкладеного або надати безпосередньо до контролюючого органу, який проводить перевірку, копії таких документів (засвідчені печаткою платника податків (за наявності печатки) та підписом платника податків - фізособи або посадової особи платника податків - юрособи).

Зазначимо, що у разі якщо платник податків надає менше ніж за три робочі дні до дня завершення перевірки документи контролюючому органу або якщо, надіслані у порядку, передбаченому абз. першим п. 44.7 статті 44 ПКУ документи надійшли до контролюючого органу менше ніж за вищевказаний термін, то проведення перевірки може бути додатково продовжено на строк три робочі дні.

Водночас, відповідно до п. 82.2 ПКУ, тривалість проведення документальних позапланових перевірок, визначених у ст. 78 ПКУ, не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб'єктів малого підприємництва – 5 робочих днів, для фізичних осіб - підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов - 3 робочі дні, інших платників податків - 10 робочих днів.

Крім того, продовження строків проведення перевірок, визначених у ст. 78 ПКУ, можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу не більш як на 10 робочих днів для великих платників податків, щодо суб'єктів малого підприємництва - не більш як на 2 робочих дні, інших платників податків - не більш як на 5 робочих днів.

Документальна позапланова перевірка з підстав, визначених у пп. 78.1.7 ПКУ, для ФОП, які не мають найманих працівників, проводиться у строк, визначений абз. І п. 78.1 ПКУ, за наявності за два останні календарні роки одночасно таких умов:

  • платником податку подано податкову декларацію про відсутність доходів від провадження господарської діяльності;
  • платник податку не зареєстрований як платник ПДВ;
  • в контролюючих органах відсутня податкова інформація щодо:
  • використання платником податку найманої праці фізичних осіб;
  • відкритих платником податку рахунків у банках та інших фінансових установах.

Про це повідомили податківці ДПС в Івано-Франківській області.

ДПС відповідає на 5 гарячих запитань щодо перевірок та про те, що КМУ пропонує дозволити ряд перевірок протягом дії мораторію, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.