вгору

Норми природних втрат нафтопродуктів чинні з 07.08.2020 р.

Постановою КМУ від 05.08.2020 № 686 (далі – Постанова) затверджено Норми втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування. Про це ми повідомляли у матеріалі. Постанова набрала чинності 07.08.2020 р.

Отже, з 07.08.2020 р. встановлено максимально допустимі втрати нафтопродуктів під час здійснення таких операцій:

  • приймання;
  • відпуск;
  • перевантаження;
  • зберігання;
  • транспортування:

- автомобільним транспортом;

- залізничними транспортом;

- суднами морського і річкового транспорту;

- трубопровідним транспортом.

Зверніть увагу! У цих нормах термін «втрати нафтопродуктів» означає зменшення кількості (за умови збереження якості в межах встановлених вимог) із причин, пов'язаних з їх фізико-хімічними властивостями, втратою внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) або з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Тобто, до втрат нафтопродуктів не відносяться втрати нафтопродуктів, обумовлені порушенням вимог технічних регламентів, правил технічної експлуатації, зберігання.

Норми втрат поширюються на нафтопродукти, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Вони встановлені для однієї кліматичної зони для всієї території України та двох періодів року, а саме:

  • осінньо-зимовий період – з 1 жовня по 31 березня;
  • весняно-літній період – з 1 квітня по 30 вересня.

Застосування цих норм є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання (підприємств, установ, організацій та ФОП), що провадять хоча б один з таких видів економічної діяльності, як закупівля, транспортування, зберігання та реалізація нафтопродуктів на території України.

 Норми втрат є граничними і застосовуються тільки у випадку встановлення фактичної нестачі нафтопродуктів. Отже, списання нафтопродуктів у межах норм втрат до встановлення факту нестачі забороняється.

Норми втрат нафтопродуктів не поширюються:

  • на нафтопродукти, які приймаються та здаються поштучно (фасована продукція, яка транспортується або зберігається в герметичній тарі, запаяна із застосуванням герметиків, ущільнювачів тощо), а також які зберігаються в резервуарах підвищеного тиску;
  • на обсяги нафтопродуктів у резервуарах автозаправних станцій (у частині їх зберігання);
  • на транзитні перевезення.

Більше новин та корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

M.E.Doc, Блог бухгалтера