вгору

Нові форми спрощеної податкової звітності з ПДВ

Податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП нагадали про спрощену податкову декларацію з ПДВ. Про це ми писали тут.

Зазначимо, що з 01.04.2023 р. набрав чинності наказ Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 28.12.2022 р. № 463 (далі - наказ Мінфіну № 463).

Наказом Мінфіну № 463 внесено зміни до:

  • Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з ПДВ;
  • форми спрощеної податкової декларації з ПДВ;
  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Зазначені зміни стосуються виокремлення у звітності операцій, що звільнені від оподаткування ПДВ.

В програмі M.E.Doc при заповненні спрощеної податкової декларації з ПДВ (ідентифікатор форми - J0212002) слід врахувати зміни, внесені наказом Мінфіну № 463.

Так, заповнений розділ І «Розрахунок податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» спрощеної податкової декларації з ПДВ матиме вигляд:

ПДВ, звітність ПДВ

  • у колонці 3 рядка 1 «Договірна вартість постачання електронних послуг (без ПДВ)» вказується загальна сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без ПДВ) за операціями, що підлягають оподаткуванню ПДВ, та/або за операціями, що звільнені від оподаткування, в іноземній валюті (євро або долар США);
  • у колонці 3 рядка 1.1 «за операціями, що підлягають оподаткуванню» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без ПДВ), що підлягають оподаткуванню ПДВ, в іноземній валюті (євро або долар США);
  • у колонці 3 рядка 1.2 «за операціями, що звільнені від оподаткування» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без ПДВ), звільнених від оподаткування ПДВ, в іноземній валюті (євро або долар США);
  • у колонці 3 рядка 2 «Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету» зазначається сума податку на додану вартість (20 відсотків від бази оподаткування), нарахована за операціями з постачання електронних послуг в іноземній валюті (євро або долар США), яка підлягає сплаті до бюджету.

Вказані показники зазначаються в тій іноземній валюті (євро або долар США), інформацію про яку особа - нерезидент зазначила у заяві про реєстрацію як платника податку

Важливо! Спрощена податкова декларація з ПДВ за новою формою подається починаючи з 01 липня 2023 року. Тобто, перша спрощена податкова декларація за новою формою повинна подаватись за звітний (податковий) період - ІІ квартал 2023 року.

Крім того, починаючи з 01 липня 2023 року за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Також в програмі M.E.Doc є можливість заповнення уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації (ідентифікатор форми - J0112102):  

ПДВ, звітність ПДВ

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.