вгору

Нові форми заяв для реєстрації СГ

З метою спрощення реєстраційної процедури, забезпечення зручного пошуку необхідної форми заяви, полегшення та прискорення процесу заповнення відповідних документів Мін’юст затвердив нові форми заяв, що подаються для державної реєстрації, які почнуть діяти з 1 червня 2020 року. Дані форми затверджені наказом Мін’юсту «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 19.05.2020 р. № 1716/5. Про це зазначено на сайті Мін’юсту.

Важливо! Замість існуючих на сьогодні 24-х форм заяв з 1 червня 2020 року будуть використовуватися лише 9 форм, які згруповані переважно за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії.

Відтепер, незалежно від дій, які необхідно провести, завжди подається одна затверджена форма заяви.

З 01.06.2020р.  будуть діяти Форми заяв у сфері державної реєстрації юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань:

  1. Заява щодо державної реєстрації фізичної особи-підприємця;
  2. Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади);
  3. Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – органу влади;
  4. Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування;
  5. Заява щодо державної реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи;
  6. Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;
  7. Заява щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи;
  8. Заява щодо реєстрації символіки громадського формування;
  9. Заява щодо державної реєстрації всеукраїнського статусу громадського об’єднання.

Зверніть увагу! Відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чи засновника юрособи подають та в подальшому оновлюють усі юридичні особи, крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Про те, що інформацію про кінцевого бенефіціара подаватимемо по-новому, читайте у Блозі бухгалтера.

! Подання заяв в частині обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровільної реєстрації як платника ПДВ та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій здійснюється з дня розміщення на вебсайті Мін’юсту відповідного оголошення про можливість обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровільної реєстрації як платника податку на додану вартість та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій шляхом заповнення відповідних сторінок заяв.

Таким чином, з 1 червня 2020 року заяви у зазначеній частині «не працюватимуть», тому потрібно дочекатися спеціального оголошення Мін'юсту. До появи такого оголошення, як і раніше, у разі виявлення заявником бажання обрати спрощену систему оподаткування та/або зареєструватися платником податку на додану вартість та/або включитися до Реєстру неприбуткових установ та організацій слід подавати окрему реєстраційну заяву.

Зауважимо! Наказ набирає чинності з 01.06.2020 р., але не раніше дня його офіційного опублікування.

Крім того, наказом Мін’юсту № 1716/5 визначено, що подання заяв у сфері державної реєстрації юросіб, фізосіб - підприємців та громадських формувань відповідно до затверджених форм здійснюється, зокрема, в електронній формі, але після доопрацювання програмних засобів, за допомогою яких такі заяви формуються у довільній формі, придатній для сприйняття їх змісту, відповідно до відомостей, передбачених для кожного виду заяв.

Про відповідальність за неподання або несвоєчасне подання інформації про кінцевого бенефіціара читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S