вгору

Новий порядок застосування штрафних санкцій: проєкт від ДПС

ДПС, як розробник проєкту постанови Кабміну «Про затвердження Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (далі – проєкт постанови), повідомляє про розміщення проєкту постанови на офіційному веб-порталі ДПС у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика».

Відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VІІ (далі – Закон № 2473) до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення строків за операціями з експорту та імпорту товарів, відповідальність за яке встановлюється ст. 13 Закону № 2473) можуть бути застосовані заходи впливу у вигляді штрафних санкцій (ч. І ст. 14 Закону №2473).

Отже, ДПС застосовує до юридичних осіб (крім уповноважених установ) заходи впливу у вигляді штрафних санкцій за кожний вид порушення вимог валютного законодавства за:

1) порушення вимог ст. 5 Закону №2473 та/або нормативно-правових актів НБУ з питань порядку проведення розрахунків за валютними операціями, а саме:

  • здійснення розрахунків на території України в іноземній валюті, крім розрахунків за операціями, визначеними у ч. 2 ст. 5 Закону №2473;
  • здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями та операціями, пов’язаними з рухом капіталу, без участі уповноважених установ;
  • здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором з експорту/імпорту товарів за допомогою електронного платіжного засобу, якщо сума операції за одним таким договором в один операційний день перевищує розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягали обов’язковому фінансовому моніторингу, або є пороговими згідно із Законом України від 06.12.2019 р. №361-ІХ.

2) порушення вимог ст. 7 Закону №2473 та/або нормативно-правових актів НБУ з питань порядку проведення переказу валютних цінностей, а саме, здійснення транскордонного переказу валютних цінностей без участі уповноважених установ.

Так, проєктом постанови передбачається встановити штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, а у разі повторного порушення протягом року, розмір штрафної санкції буде збільшено до 50%.

У разі прийняття постанова набере чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

штрафні санкції, валютне законодавство, ЗЕД