вгору

Новорічний дитячий подарунок від роботодавця: що з ЄСВ?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) базою нарахування ЄСВ для роботодавців – підприємств та фізичних осіб, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. При цьому до зарплати за видами виплат включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

Cкладові фонду оплати праці визначено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 (далі – Інструкція № 5).

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 (далі – Перелік).

Відповідно до п. 3.23 Інструкції № 5 та п. 8 розд. II Переліку вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ.

Таким чином, вартість дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів роботодавця, не є базою нарахування ЄСВ.

Про це інформує офіс ВПП ДПС.

Про те, які особливості оподаткування ПДФО подарунка від роботодавця, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.