вгору

Облік товарних запасів, первинні документи та назва товару

Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики надав роз’яснення щодо обліку товарних запасів ФОП, вимог до назви товару у чеку та підтвердження доходів і витрат первинними документами тощо. Роз’яснення виклав на своїй сторінці в Телеграм Голова Комітету Д. Гетманцев.

Наводимо основні тези.

Вимоги до назви товару у фіскальному чеку

Вимоги до форми та змісту фіскального чека викладені у п. 2 розд. І Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

А саме: назва товару (послуги) – слово, поєднання слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) та однозначно ідентифікують товар чи послугу в документообігу СГ.

Таким чином, за наявності у суб’єкта господарювання відповідного документообігу, назва товару (послуги), зазначені у фіскальному чеку, повинні бути достатньо детальними, щоб однозначно установити тотожність товару (послуги), зазначеного у первинних документах, товару (послузі), та відповідно у фіскальному чеку. У випадку, якщо законодавство не вимагає від суб’єкта господарювання ведення документообігу, такий суб’єкт у фіскальному чеку має зазначати дані, достатні для встановлення відповідності фактично проданого товару (наданої послуги) їх опису у фіскальному чеку.

Так, ФОП може самостійно визначати назву товару, чинне законодавство містить лише вимогу, щоб така назва дозволяла однозначно ототожнити проданий товар із його назвою у фіскальному чеку та визначенням цього товару у прибуткових документах у тому випадку, коли ФОП, згідно з вимогами чинного законодавства, повинен мати такі документи.

Щодо первинних документів та обліку товарних запасів

ФОП, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО.

Це передбачено п. 12 ст.3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Водночас, п. 44.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) містить наступні вимоги щодо підтвердження платниками податків показників, зазначених такими платниками у податковій звітності:

«Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.»

Згідно з п. 296.1 ПКУ:

  • ФОП - платники єдиного податку 1-2 груп та платники єдиного податку 3 групи, які не є ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Це означає, що такі ФОП – платники єдиного податку не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів з урахуванням вимог п. 44.1 ПКУ. Водночас, такі ФОП повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу.
  • ФОП - платники єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Такі платники повинні вести облік доходів і витрат з урахуванням вимог п. 44.1 ПКУ.

Документом, що належним чином підтверджує видаткову або прибуткову операцію, є, в тому числі, розрахунковий документ, виданий реєстратором розрахункових операцій.

Що стосується Книги обліку доходів, то зазначений документ виконує функцію документа обліку, проте ніколи не був первинним документом, оскільки містить лише узагальнені дані про проведені платником податків господарські операції.

Про те, яка відповідальність застосовується до ФОП, які ведуть облік товарних запасів не за встановленою формою, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.