вгору

Особливості реєстрації нерезидента, як платника податків: роз’яснює ДПС

ДПС в Інформаційний лист № 19 надало роз’яснення щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування» від 17.12.2020 р. № 1117-ІХ.

Про основні вимоги щодо реєстрації нерезидентів платниками податку на прибуток з 01.01.2021 року читайте у нашому матеріалі.

У цьому матеріалі розглянемо розглянуто окремі випадки реєстрації нерезидентів платниками податків. 

Які ще випадки реєстрації нерезидентів платниками податків, визначені ПКУ?

Здійснення нерезидентом в Україні діяльності через відокремлені підрозділи (у т. ч. постійні представництва) та набуття права на інвестиційний актив, визначено абз. 3 – 6 пп. «е» пп. 141.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні, не всі підстави для реєстрації такого нерезидента платником податків.

Згідно з нормами п. 64.5 ПКУ в редакції, яка застосовується з 1 січня 2021 року, нерезиденти також зобов’язані стати на облік у контролюючих органах, якщо вони:

У яких ще випадках нерезидент має зареєструватись платником податку на прибуток?

Починаючи з 1 січня 2021 року, платником податку на прибуток має зареєструватися нерезидент, який набуває право власності на інвестиційний актив, визначений абз. 3-6 пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ, в іншого нерезидента – продавця, який не має постійного представництва в Україні.

За вимогами п. 141.4.2 ПКУ такий нерезидент – покупець зобов’язаний не пізніше дати здійснення першої оплати за інвестиційний актив, що придбавається, стати на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням української юридичної особи, акції, корпоративні права якої формують вартість інвестиційного активу, що є предметом такого правочину.

Чи підлягають реєстрації платниками податків відокремлені підрозділи нерезидентів, які акредитовані (зареєстровані, легалізовані) на території України після 31.12.2020 р.?

Відокремлені підрозділи нерезидентів, у т. ч. постійні представництва нерезидентів, які акредитовані (зареєстровані, легалізовані) на території України, підлягають реєстрації як платники податків в Україні (в загальному розумінні цього терміну).

Такі відокремлені підрозділи обліковуються в контролюючих органах за податковим номерами, що відповідають коду ЄДРПОУ, і з 1 січня 2021 року – не реєструються платниками податку на прибуток.

Постійні представництва нерезидентів, які не акредитовані (не зареєстровані, не легалізовані) на території України як відокремлені підрозділи, взяттю на облік не підлягають.

Нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які до набрання чинності Законом належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у т. ч. постійні представництва, і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік. 

Після реєстрації нерезидентів платником податку на прибуток, мають знятись з обліку ті постійні представництва нерезидентів, які не акредитовані (зареєстровані, легалізовані) на території України як відокремлені підрозділи, та які обліковувалися за дев’ятизначними податковим номерами та були зареєстровані платниками податку на прибуток до 2021 року.

Варто зазначити, що Законом № 1117, зокрема, переносяться терміни набрання чинності окремих положень Закону № 466-IX, а також розглянуті окремі зміни, запроваджені Законом № 786-IX.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.