вгору

Особливості сплати ПДФО, якщо працівник працює дистанційно

Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) до бюджету регламентовано ст. 168 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зазначимо, що ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі. Ці вимоги визначені ст. 64 Бюджетного кодексу України.

Суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (пп. 168.4.3 ПКУ).

! Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Якщо у податкового агента відсутні відокремлені підрозділи в інших регіонах, ПДФО із заробітної плати найманих працівників, які здійснюють трудові обов'язки за місцем свого проживання, яке не співпадає із місцезнаходженням юридичної особи, сплачується таким підприємством (податковим агентом) до місцевого бюджету за його місцезнаходженням незалежно від місця проживання таких працівників.

Отже, юридична особа як податковий агент, що здійснює нарахування (виплату) доходів працівникам, які проживають не за місцезнаходженням юридичної особи, сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням на рахунки, відкриті в органах Держказначейства.

Про це нагадали податківці ДПС у Львівській області.

Про типові форми трудових договорів про надомну та дистанційну роботу та, що необхідно знати роботодавцю - про дистанційну роботу, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі