вгору

Особливості заповнення заяви на перехід єдиного податку за ставкою 2%

У попередньому матеріалі ми розповідали про особливості оподаткування єдиноподатника групи 3 при воєнному стані. У даному матеріалі зупинимось на особливостях заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування ФОПами 3 групи, які вирішили обрати ставку 2%. Про особливості застосування ставки 2% для єдинників 3 гр. - читайте тут.

Відомий факт, що форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 (далі - Заява), ідентифікатор форми - J/F0102003.

Перехід на спрощену систему оподаткування платником з особливостями визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України, який було додано Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-IX. Докладніше про цей Закон ми писали тут

Згідно із роз’ясненням податківців для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву. Тобто, для переходу з 01.04.2022 р. на тимчасову сплату єдиного податку з особливостями,  суб'єкт господарювання має встигнути подати заяву у строк не пізніше 30.03.2022 р.

Отже, у розділі Звітність - модуль Реєстр звітів необхідно сформувати новий бланк Заяви. Для цього натисніть або на панелі інструментів оберіть Файл - Створити - Новий звіт. Із загальної групи бланків оберіть необхідну форму Заяви (рис. 1). 

Рис. 1

Для формування та подання Заяви у M.E.Doc для тих СГ, які переходять на спрощену систему оподаткування за особливою ставкою 2%, необхідно зробити наступне.

Після натискання подвійного кліку мишки відкриється обрана форма, заповніть її (рис. 2).

Рис. 2

У програмі M.E.Doc рядки Заяви 1, 2, 3, 4 після відкриття бланку Заяви автоматично заповнюються даними із картки установи та іншою наведеною в системі інформацією.

Нагадаємо, що форма Заяви не зазнала змін. Враховуючи особливий період її застосування, є деякі особливості її заповнення. А саме: рядка Заяви 5.1.1, в якому обов'язково необхідно зазначити ставку у відсотках до доходу - 2%). Графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються.

Зверніть увагу! У такому випадку розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує переходу на спрощену систему оподаткування, не подається. Оскільки дохід, який дозволяє СГ перейти на сплати єдиного податку за ставкою 2%, рахується за поточний рік.

Для тих СГ, які змінюють ставку податку (наприклад, ФОП 3 гр. зі ставки 5% на ставкою 2%), необхідно зазначити підставу - Внесення змін, а також заповнити рядок 5.2 Заяви (рис. 3).

Рис. 3

Важливо! Після припинення або скасування воєнного стану подавати Заяву на зміну ставки податку (з 2% на 5%) не потрібно, оскільки ця зміна відбудеться в автоматичному режимі, з урахуванням вимог, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Після заповнення всіх рядків і граф не забудьте перевірити форму Заяви,  натиснувши , зберегти та надіслати до контролюючого органу за місцем податкової адреси в електронному вигляді.

Нагадаємо, що скористатись спрощеною системою з особливостями з 1 квітня можуть ФОП та юридичні особи, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 млрд гривень. До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. Ця категорія платників звільнення від нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ. Також для цієї категорії платників встановлений звітний період квартал, сплата авансових внесків проводиться щомісяця до 15 числа.

Бережіть себе і своїх близьких! Все буде Україна!

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.