вгору

Отримання лікарняних від ФСС фізособою-єдинником: чи відображається у ф. № 1ДФ?

Оподаткування доходів фізичних осіб – платників єдиного податку визначено гл. 1 розд. XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з пп. 4 п. 292.11 ПКУ до складу доходу фізособи-єдинника не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, дохід у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності, виплачений ФСС фізособі-єдиннику, не включається до доходу такого підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізосіб.

ПДФО та військовий збір

Нагадуємо, порядок оподаткування доходів фізосіб регулюється розд. IV ПКУ, згідно з пп. 162.1.1 якого передбачено, що платником ПДФО є, зокрема фізособа-резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Пунктом 163.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого не включаються, зокрема, винагороди і страхові виплати, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю згідно із законом, крім виплат, пов'язаних з тимчасовою втратою працездатності (пп. 165.1.1 ПКУ).

Водночас, згідно з пп. 164.2.20 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Крім того, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 Кодексу – 18 % , та ставку військового збору, визначену пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ) – 1,5 %.

Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі – форма № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі - Порядок) затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності відображається податковим агентом у формі № 1ДФ за ознакою «127».

ЄСВ

Порядок нарахування та сплати ЄСВ регулюється виключно Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі - Закон № 2464).

Згідно з п. 4 ч. першої ст. 4 Закону № 2464 платниками ЄСВ є фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Нарахування ЄСВ фізособи-спрощенці здійснюють на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абз. 1 п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Відповідно до ч. п'ятої ст. 8 Закону № 2464 ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22% до визначеної бази нарахування.

 Отже, ФСС, який виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності фізособі-єдиннику, повинен виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО та військового збору і відобразити зазначену допомогу у формі № 1ДФ.

При цьому у фізосіб-спрощенців не виникає обов’язку щодо оподаткування та відображення у звітності зазначених сум, крім того, суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, отримані фізичними особами - підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, не є базою нарахування ЄСВ.

Про це інформує ГУ ДПС у Житомирській області.

Про те, що ФОПи мають право на відпустку та отримання лікарняних, читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформерпрограми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.