вгору

Перевірки Держпраці: обов'язкові медичні огляди

Держпраці звертає увагу роботодавців, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, що для проведення заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду, перевіряються, зокрема, наступні питання:

  • чи забезпечено власником за свої кошти організацію проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року;
  • чи організовано за рахунок роботодавця у випадках, визначених законодавством позачерговий медичний огляд працівників;
  • чи відсторонено працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, від роботи.

При цьому, під час перевірок встановлюються факти непроведення медоглядів на підприємствах через карантинні заходи у державі та посилання на постанови Уряду.

Нагадаємо, що з початку встановлення карантину в Україні, одним із обмежувальних заходів, які визначені постановами Уряду, було питання прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів. Докладніше про це ми писали раніше.

Так, дозвіл на роботу, без проходження періодичних медичних оглядів працівників окремих професій, згідно з яким, на період встановлення карантину та протягом 30 днів після закінчення такого періоду, дозволялося залучення працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, передбачався:

  • пп. 3 п. 37 постанови КМУ від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» – втратив чинність на підставі постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236;
  • пп. 3 п. 5 постанови КМУ від 20.05.2020 № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» – втратив чинність на підставі постанови КМУ від 22.07.2020 р. № 641;
  • п. 3-1 постанови КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» – виключено на підставі постанови КМУ від 20.05.2020 р. № 392;
  • пп. 4 п. 24 постанови КМУ від 09.12. 2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» – виключено на підставі постанови КМУ від 13.09.2021 р. № 954.

Отже на сьогодні такий захід обмежувальних протиепідемічних заходів не передбачено чинним законодавством.

Як і раніше, медогляди проходять працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, що потребують професійного добору, та особи віком до 21 року, відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 р.№ 246.

Про медогляд також читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.