вгору

Підприємець сплачує ЄСВ готівкою за наявності банківського рахунку: чи буде відповідальність?

Податківці роз’яснили, чи застосовується відповідальність до ФОП, які за наявності банківського рахунку або єдиного рахунку сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку?

Відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку або на єдиний рахунок.

Фізичні особи – підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які не мають банківського рахунку або не використовують єдиний рахунок, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

При цьому нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП, які за наявності банківського рахунку або єдиного рахунку сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.09.

Про нові рахунки для сплати ЄСВ з 01.01.2021 р. читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.