вгору

Підсумки тижня з 12 по 15 травня 2020 року

ВРУ на позачерговому засіданні 13.05.2020 року прийняла низку законів, які стосуються бізнесу. Зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України, якими продовжено карантинні пільги та введено нові. Зокрема, не оподатковуватиметься ПДФО допомога по частковому безробіттю на час карантину; ПДФО з зарплати медиків, зайнятих у ліквідації пандемії, компенсуватиметься з бюджету.

Крім того, внесено зміни до Закону про ЄСВ, якими скасовується обов’язок ФОП-загальників, незалежників та членів фермерських господарств сплачувати мінімальний внесок ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу. Ці зміни, судячи з тексту законопроєкту до другого читання, будуть діяти з 01.01.2021 року.

Також ВРУ прийняла закон про банки, з набранням чинності якого процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не зможе бути припинена, навіть за рішенням суду.

Указом Президента від 14.05.2020 року № 184/2020 було  введено в дію рішення РНБО щодо продовження санкцій до окремих російських  фізичних та юридичних осіб. На час написання матеріалу додатки 1-2 до рішення РНБО щодо застосування санкцій не оприлюднено.

Уряд продовжує послаблення  карантинних обмежень. Відповідне рішення було прийнято 14 травня. Так, планується відкрити непродовольчі ринки. Про інші послаблення дізнаємось, коли з’явиться текст прийнятого рішення.

Багато підприємств на сьогодні досі не працюють у зв’язку з карантином, а їхні працівники не отримують зарплату, або отримують частково. Такі працівники мають право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину. Для цього роботодавець повинен подати заяву до центру зайнятості, копію наказу про зупинення (скорочення) діяльності та інші документи. Докладно про це – у нашому матеріалі.

ДПСУ повідомила, що терміни подання додаткової заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку (J(F)1314402) на липень  продовжено до 25.05.2020.

Нагадаємо, що 20 травня – граничний строк подання звітності за квітень та сплати податків за І квартал 2020 року, у т.ч. податку на прибуток.

Докладніше про граничні строки подання декларацій та сплати податків у травні 2020 року дивіться у нашому Податковому календарі.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.