вгору

Підсумки тижня з 14 по 18 березня 2022 року

Уже більше трьох тижнів в Україні іде війна. Збройні сили України докладають титанічних зусиль, стримуючи натиск окупаційних військ.

Частина економіки продовжує свою роботу, забезпечуючи базові потреби населення – тепло-, водо-, енергопостачання, виробництво найнеобхідніших товарів повсякденного вжитку, харчової продукції, виробів для військових тощо.

Окремі підприємства готуються або уже перебувають у стадії релокації з місць, де ведуться бойові дії до більш безпечних регіонів для відновлення своєї діяльності.

В умовах, що склалися у Комітеті з питань економічного розвитку, закликають представників бізнесу, особливо малого та середнього, активно розпочинати свою діяльність!

У цей скрутний для нашої країни період конче необхідно, щоб скрізь, де немає бойових дій, почав би працювати бізнес – від маленьких кав’ярень до великих виробництв.

Відновлення роботи підприємств та організацій – це, насамперед, забезпечення роботою людей, у тому числі й тих, які вимушено залишили постійне місце проживання, можливість виплат заробітної платні, забезпечення населення продукцією щоденного попиту, відновлення логістики, наповнення державного бюджету, звідки й відбувається фінансування нашої оборони!

В свою чергу, Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства, що зробило можливим надати бізнесу додаткові податкові стимули для діяльності в умовах воєнного стану.

Отже, основні закони, що були прийняті ВРУ щодо роботи бізнесу в умовах воєнного часу:

  •  Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 р. № 2115-ІХ (законопроект № 7121). Про основні зміни, передбачені цим законом, читайте тут.
  • Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану від 03.03.2022 р. № 2118-IX (законопроект № 7125). Про це ми писали тут.
  • Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо дії норм на період воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX (законопроект №7137-д). Про цей законопроект читайте тут;
  • Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроект № 7160 від 14.03.2022). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (на час написання матеріалу не опубліковано);
  • Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного» (законопроект №7038-д). Про це – у матеріалі.

Крім того, було підписано, зокрема:

  • Закон України про хмарні послуги. Докладніше – у нашому матеріалі.
  • Закон України «Про віртуальні активи». Про це читайте тут.

Тримаймося! Все буде УКРАЇНА! Перемога буде за нами! Слава Україні!

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.