вгору

Підсумки тижня з 15 по 19 січня 2024 року

ВРУ схвалила у першому читанні законопроект про доброчесне лобіювання № 10337. На думку законотворців, прийняття Закону забезпечить, зокрема, зниження рівня корупціогенних чинників у процесах прийняття нормативно-правових актів. 

Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ щодо затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів виробником алкогольних напоїв. 

Мінекономіки: 

  • підготувало проект нового Кодексу законів про працю. Зокрема, новий Трудовий кодекс передбачає легалізацію різноманітних форм зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Крім того, діджиталізується збір інформації про працівника; 
  • затвердило наказом від 16.01.2024 № 1410 Зміни № 13 до Класифікатора професій. 

Держгеокадастр повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051, та звернув увагу, що витяги, які були сформовані автоматично ДЗК в період з 01 до 15 січня 2024 року, не містять коефіцієнтів індексації за 2023 рік, а тому потребують перерахунку. 

Міносвіти повідомило про зміни у законодавстві щодо збереження середнього заробітку педагогічним, науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу. Так, з 24.12.2023 року за мобілізованими педагогічними працівниками середній заробіток не зберігається. 

ДПСУ оприлюднила наказ Мінфіну, яким пропонується затвердити зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. Проект наказу розроблено з метою імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації. 

Також ДПСУ проінформувала про основні новації в оподаткуванні у 2024 році та нагадала, на які перевірки залишився мораторій з 01.12.2023. 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі