вгору

Підсумки тижня з 16 по 20 вересня 2024 року

ВРУ прийнято зміни до Держбюджету-2024. Зокрема, змінами передбачені додаткові видатки на національну безпеку та оборону по загальному фонду (на оплату праці, військову, спеціальну техніку та обладнання, будівництво військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, інші видатки).  

Податковий комітет ВРУ рекомендував прийняти ряд законопроєктів щодо підвищення податків для фінансування армії та боротьба з «дропами». Зокрема, законопроєкт № 11416-д повторно підготовлений до першого читання і передбачає підвищення податків.  

Уряд: 

  • схвалив проєкт Державного бюджету України на 2025 рік, який передано на розгляд ВРУ. Соціальні стандарти, зокрема мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року; 
  • затвердив постанову, якою визначено порядок подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг із сплати плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

Мінфін вніс зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Серед основних змін – не підлягають поверненню платникам помилково та/або надміру зараховані до бюджету кошти, якщо стосовно них було прийнято рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів. 

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%. 

Мін’юст роз’яснив, як здійснити державну реєстрацію припинення юридичної особи. 

На сайті Держстату оприлюднено проєкти альбому та Загального табелю (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2025 рік. 

ПФУ роз’яснив особливості надання допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду. 

ДПСУ надала розяснення для платників рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України про зміну ставок рентної плати та припинення застосування коефіцієнтів до них. 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.