вгору

Підсумки тижня з 30 листопада по 4 грудня 2020 року

Наразі бізнес в очікуванні. Урядовці скасували карантин вихідного дня, натомість розглядають можливість запровадження локдауну по всій країні на період новорічних свят, однак точна дата його введення та тривалість ще невідомі. У разі прийняття такого рішення Уряд повинен попередити про це за тиждень.

Водночас ВРУ прийнято законопроєкт № 3486 щодо соціального захисту населення в період карантину (готується на підпис). Він врегульовує строки повідомлення центру зайнятості при масовому вивільненні працівників тощо.

Крім того, ВРУ прийняла ще 2 законопроєкти №4429 та 4430 щодо підтримки бізнесу під час карантину. Зокрема, планується виплата одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8000 грн. для працівників та ФОП, які втратили через карантин частину зарплати (доходу). Таку допомогу не отримають боржники з ЄСВ.

З 28.11.2020 р. відновлено право на допомогу на дітей для підприємців 1 та 2 групи. Набрала чинності відповідна постанова КМУ.

ВРУ прийняла законопроєкт №4439-д щодо відтермінування застосування РРО до 1 січня 2022 року. Це стосується всіх ФОП-єдинників 2-4 груп, річний дохід яких не перевищуватиме 220 розмірів мінзарплати, крім тих, які реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, ювелірні вироби.

Мінфін затвердив нову форму декларації з податку на прибуток. Декларацію за новою формою потрібно буде подавати відповідно до норм законодавства за І квартал 2021 року (квартальним платникам податку), за 2021 рік (річним платникам податку), якщо не буде інших роз’яснень контролюючих органів.

Граничні строки подання податкової звітності та сплати податків дивіться у Податковому календарі на грудень 2020 року.

Нагадаємо нашим читачам, що за 2020 рік фінансову звітність за МСФЗ потрібно подавати на підставі таксономії в електронному форматі iXBRL. Щоб максимально спростити подання такої звітності в M.E.Doc реалізовано модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL). Ми розпочали цикл публікацій з цієї теми та інструкцій щодо роботи з модулем. Слідкуйте за нашими матеріалами!

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.