вгору

Законопроєктом внесено зміни щодо соціального захисту населення в період карантину: що пропонують парламентарі?

ВРУ у першому читанні прийнято законопроєкт від 15.05.2020 р. № 3486 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

В пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт розроблено з метою забезпечення соціального захисту безробітних осіб, працівників та роботодавців, які можуть зіштовхнутися з негативними соціально-економічними наслідками в період карантину, а також стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств.

Що запропоновано?

Законопроєкт пропонує внести зміни до законів „Про зайнятість населення” та „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяˮ, які спрямовані на забезпечення соціального захисту населення, що може постраждати від наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема, незалежно від замкнутості циклу виробництва на підприємстві та етапів технологічного процесу.

Зокрема, законопроєкт пропонує:

  • привести у відповідність строки, в які роботодавці повідомляють відповідний територіальний центр зайнятості, про заплановане масове вивільнення працівників;
  • При запланованому масовому вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у т. ч. ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання - не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення у випадку звільнення державних службовців). врегулювати питання щодо надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності;
  • дозволити головам сімейних фермерських господарств сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства тощо.

Також пропонується визначити, що кошти, які надійшли до держбюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій, визначених у Законі України «Про зайнятість населення», які забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням центрів зайнятості.

У разі прийняття, цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

Про те, за яких підстав можливе звільнення працівника під час карантину, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S