вгору

Підсумки тижня з 5 по 9 грудня 2022 року

Кабмін на минулому тижні звільнив від оподаткування ПДВ та від сплати ввізного мита ряд товарів, які забезпечують роботу бізнесу у разі блекаутів. Зокрема, це двигуни, генератори, системи для забезпечення супутникового доступу до Інтернету.

Крім того, Д.Гетманцев на своїй сторінці в Телеграм-каналі повідомив про те, що жодного штрафу за зберігання пального без ліцензії на суб’єктів господарювання (крім, звичайно, АЗС, НПЗ та оптовиків) у період зими накладено не буде. Мова йде про пальне для генераторів.

Зверніть увагу, що суб’єктам звітування відкрито доступ до електронного файлу Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 для подальшого використання при складанні фінзвітності в електронному форматі за 2021 рік та проміжної фінансової звітності у 2022 році. Про це повідомлено на сайті СФЗ. Імплементація нової Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 в модулі буде реалізовано до кінця цього року в найближчих оновленнях програми.

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25%.

Також НБУ впроваджує посилений план заходів для забезпечення безперервності роботи банківської системи за умов тривалої відсутності електропостачання.

Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінзвітності, які можуть подаватись в електронному вигляді у 2022-2023 роках. До речі, з 01.01.2023 року набувають чинності зміни, якими передбачено, що статистична та фінансова звітність подається респондентами виключно в електронній формі.

ДПСУ повідомила про заміну з 23.12.2022 року Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС на Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державна податкова служба України.

Також ДПСУ розмістила проект наказу Мінфіну щодо Змін до форми Податкової декларації з рентної плати.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.