вгору

Підсумки тижня з 7 по 11 жовтня 2024 року

ВРУ прийняла у другому читанні: 

  • закон про підвищення податків (законопроєкт №11416-д), яким, зокрема, підвищують військовий збір з 1,5 % до 5%. Також військовий збір тепер будуть платити ФОП-єдинники. Про цей законопроєкт ми писали тут. Текст прийнятого закону на час написання матеріалу не опубліковано. Наразі є декілька проєктів постанов, що блокують підписання цього Закону; 
  • закон щодо розмежування повноважень Держпраці (законопроєкт № 9219), яким передаються деякі  функції Держпраці іншим органам. 

У ВРУ зареєстровано: 

  • законопроєкт № 12077 щодо деяких питань анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу; 
  • законопроєкт № 12078 щодо оподаткування за нульовою ставкою ПДВ товарів та послуг, які безпосередньо виготовляються підприємствами осіб з інвалідністю. 

Уряд ухвалив нормативно-правові акти для системи еАкциз. Планується, що у березні 2025 року буде запущено тестування, а повноцінно запрацює еАкциз вже в січні 2026 року. 

Також з 01.01.2026 року набере чинності Закон про виноград, вино та продукти виноградарства, яким приведено у відповідність норми галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень Регламентів ЄС. 

Мінфін: 

  • оприлюднив проєкт змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів суб’єктів державного сектору; 
  • вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Зміни пов’язані з укладенням договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування домашніми працівниками (наказ від 19.09.2024 р. № 454). 

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатків до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.