вгору

Планують відмінити індексацію зарплати та посилити відповідальність за порушення норм оплати праці

Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати».

Цим проєктом планується внести суттєві зміни у ряд нормативних документів, які регулюють порядок оплати праці.

Зокрема, пропонується:

  • скасувати механізм проведення індексації зарплати.

Відповідні зміни планується внести до Закону України «Про оплату праці», а саме виключити ст. 33, якою передбачено проведення індексації заробітної плати. Також внесуть зміни до ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», де виключать з переліку об’єктів індексації грошових доходів населення оплату праці та грошове забезпечення;

  • підкоригувати норму щодо строку оплати відпускних.

Нагадаємо, що зараз встановлена вимога щодо виплати відпускних не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) та ст. 21 Закону України «Про відпустки»). Змінами пропонується, що відпускні виплачуватимуться до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором;

  • посилити відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати.

Зокрема, у разі затримки виплати зарплати на строк більше 15 календарних днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата, то:

  • роботодавець зобов’язаний сплатити працівникові пеню в розмірі та на умовах, визначених трудовим або колективним договором, але не менше облікової ставки НБУ у розрахунку на рік за кожен день затримки, та виплатити всю суму заборгованості із заробітної плати з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення;
  • працівник має право, зокрема, тимчасово припинити виконання роботи на весь період затримки, попередивши про свої дії роботодавця в письмовій формі не пізніше ніж за два дні. В цьому разі працівник звільняється від обов’язку виконувати свої трудові обов’язки та має право у свій робочий час бути відсутнім на робочому місці.

Також пропонується змінити розмір штрафів, передбачених ст. 175 Кримінального кодексу України. А саме, безпідставна невиплата заробітної плати або її частини, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно, карається штрафом від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (зараз – від 500 до 1000 нмдг за всіх працівників), або виправними роботами на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, -

карається штрафом від 800 до 1200 нмдг, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (зараз – від 1000 до 1500 нмдг за всіх працівників), або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 01 січня 2022 року.

Про ще один законопроєкт, який стосується оплати праці, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.