вгору

Платник єдиного податку за ставкою 2%: що з ПДВ?

Ми вже неодноразово писали про те, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, запроваджено нову ставку єдиного податку для платників 3 групи (юросіб та ФОП) у розмірі 2%.

Багато хто з єдинників, які перейшли або планують перейти на ставку 2%, є платниками ПДВ, і їх турбують питання, пов’язані з оподаткуванням ПДВ.

Отже, у цьому матеріалі детальніше зупинимось на найважливіших питаннях щодо ПДВ для єдинників за ставкою 2%. 

Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ при переході на єдиний податок 3 групи за ставкою 2 %?

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку за ставкою 2% доходу, на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платником ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на 3 групі єдиного податку за ставкою 2 % доходу.

Отже, при переході на ставку 2% реєстрація платником ПДВ не анулюється, а призупиняється

Чи може платник єдиного податку за ставкою 2% складати ПН та РК?

ДПСУ на це питання надала наступне роз’яснення: платники ПДВ позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 % доходу.

Тобто, платник єдиного податку за ставкою 2% втрачає можливість складати ПН та РК.

Чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2% подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу відсутні об’єкти оподаткування ПДВ, у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

Останнім звітним (податковим) періодом для платника ПДВ, який обрав спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, є звітний місяць (його частина) у якому платником подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2%.

Отже, платник ПДВ, який перейшов на єдиний податок за ставкою 2%, не повинен подавати декларації з ПДВ. Останню декларацію з ПДВ потрібно подати  за звітний місяць, у якому платником подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2%.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.

Докладно про це ми писали у наших матеріалах: