вгору

Платникам ПДВ, які відновили свою реєстрацію після переходу зі спрощенки

Нагадаємо, відповідно до вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» автоматично відновлено права та обов'язки платника ПДВ при переході платника із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування.  

Так, для тих суб'єктів господарювання, у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено, визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ. 

Зокрема, визначаються податкові зобов’язання за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування.  

Податкові зобов'язання, передбачені п. 198.5 Податкового кодексу України, нараховуються протягом серпня - жовтня 2023 року, але не пізніше 31 жовтня 2023 р. 

Відповідна зведена податкова накладна має бути складена будь-якою датою, що припадає на звітні (податкові) періоди серпень, вересень, жовтень 2023 року, але не пізніше 31.10.2023 р. 

Податкові зобов’язання мають бути відображені у податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 року (залежно від того, у якому з цих періодів платником нараховано податкові зобов'язання та складено відповідну податкову накладну).  

Зверніть увагу! Жовтень 2023 року є останнім звітним (податковим) періодом, у податковій звітності за який такі податкові зобов'язання можуть бути задекларовані. 

Базою оподаткування для нарахування таких податкових зобов'язань є 

  • за товарами, придбаними на митній території України, - вартість їх придбання; 
  • за товарами, ввезеними на митну територію України, - митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією. 

Про це нагадали фахівці ДПС у Чернівецькій області. 

Про особливості відновлення реєстрації платником ПДВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.