вгору

Податковий борг понад 1020 грн у юрособи-єдинника виник в середині кварталу: коли переходити на загальну систему?

Податківці проінформували, як визначається два послідовних квартали з метою переходу юрособи-єдинника 3 групи на загальну систему оподаткування, якщо у такої особи виник в середині кварталу податковий борг понад 1020 грн.

Нагадуємо нашим читачам, що податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) строк, та непогашеної пені. Це визначено пп. 14.1.175 ПКУ.

Відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. третім п. 59.1 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів. Докладніше про це – у матеріалі.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 60 нмдг (абз. третій п. 59.1 ПКУ).

До відома! Якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 грн., крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ для відповідного року (п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

 Отже, якщо у юрособи-єдинника 3 групи виник в середині кварталу податковий борг у сумі понад 1020 грн., то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на сплату інших податків і зборів починається з 01 числа місяця наступного за кварталом, в якому виник такий борг. При цьому протягом шести наступних місяців у такого платника перевіряється наявність боргу на кожне 01 число місяця.

Таким чином, якщо податковий борг в сумі понад 1020 грн. обліковується у юрособи – платника єдиного податку 3 групи на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, то такий платник зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця).

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.01.

Про зміни у стягненні податкового боргу читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.