вгору

Податковий кредит за касовим методом: які документи потрібні за лютий–травень 2022 р.?

До відома наших читачів! Касовий метод для цілей оподаткування згідно з розд. V Податкового кодексу України (далі – ПКУ) – метод податкового обліку, за яким дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з рахунків платника податку, відкритих в установах банків, та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, дата видачі з каси платника податків або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (далі – касовий метод). Це передбачено пп. 14.1.266 ПКУ.

Згідно з п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, за податкові періоди лютий–травень 2022 р. за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування до них (далі – ПН/РК), платники податку включають до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV.

Отже, підставою для формування ПК за звітні періоди лютий – травень 2022 р. платниками, що використовують касовий метод, є документ, що підтверджує дату списання коштів із банківського рахунку (видачі з каси) платника ПДВ або дату надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи тих, що підлягають постачанню) йому товарів/послуг.

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Більше про це читайте в матеріалі Інформлист № 3/2022: звітність, касовий метод та бюджетне відшкодування в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.