вгору

Податок на прибуток з обмінників збільшать: законопроект № 7655

Законопроектом № 7655 пропонується запровадити особливості оподаткування податком на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют).

ВРУ в першому читанні прийнято законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі” від 10.08.2022 р. № 7655 (далі - законопроект № 7655).

Законопроектом № 7655 пропонується запровадити особливості оподаткування податком на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют), з урахуванням специфіки їх діяльності для сприяння належному виконанню ними своїх податкових обов’язків. 

Так, законопроектом № 7655 передбачено встановлення обов’язку зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток підприємств за кожний структурний підрозділ небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі. Розмір цього внеску дорівнюватиме трикратному розміру мінімальної заробітної плати щомісячно

Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств, сплачений небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, є невід’ємною частиною податку на прибуток.

При цьому сплачена протягом звітного (податкового) року сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшуватиме податок на прибуток підприємств, розрахований за результатами такого звітного (податкового) року за ставкою, визначеною п. 136.1 ПКУ, в сумі, яка не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) рік.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.