вгору

Положення про форму та зміст структури власності – у проєкті Мінфіну

Мінфін оприлюднив проєкт власного наказу ««Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» (далі – проєкт Наказу).

Як зазначено у повідомленні про оприлюднення, проєкт Наказу розроблений на виконання на виконання ч. 24 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №  755-IV (далі – Закон № 755) та п. 4 розд. X Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. №  № 361-IX.

Проєктом Наказу пропонується затвердити форму структури власності. Вона буде складатися у вигляді документа, що являє собою схематичне зображення структури власності юридичної особи та відображає всіх осіб, які прямо або опосередковано володіють цією особою самостійно чи спільно з іншими особами або незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи.

На сьогодні чинним законодавством України передбачено обов’язок юридичних осіб встановлювати свого кінцевого бенефіціарного власника (далі – КБВ), регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законом. Законом № 755 передбачено наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) інформації про КБВ юридичної особи, у тому числі КБВ її засновника. Ці відомості фактично вносяться до вказаного реєстру та наявні у ньому у відкритому доступі, проте вони є не верифікованими та у багатьох випадках не актуальними. Відомості про КБВ вносяться до ЄДР на підставі відповідних заяв про держреєстрацію та документів, що подаються для проведення реєстраційних дій.

Прийняття проєкту Наказу удосконалить механізм здійснення верифікації КБВ юридичних осіб, зазначених в ЄДР, у т. ч. шляхом віднесення обов’язку встановлення КБВ. Також буде зобов’язано заявника під час проведення державної реєстрації створення юридичної особи, а також під час проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР:

  • подавати структуру власності юрособи, підтримувати інформацію про КБВ і структуру власності в актуальному стані;
  • оновлювати її та повідомляти держреєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни, або повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до 7 відомостей про юридичну особу.

Про те, що інформацію про кінцевого бенефіціара подаватимемо по-новому та що Мін’юст виявлятиме факти неподання інформації щодо кінцевого бенефіціара, читайте у Блозі бухгалтерав Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.