вгору

Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають e-послуги: проєкт наказу

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги» (далі – проєкт наказу).

Як зазначено в повідомленні про оприлюднення, проєкт наказу розроблено з метою забезпечення реалізації норм абзацу п’ятнадцятого п. 208-1.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Нагадаємо, cт. 208-1 ПКУ додана відповідно до п. 17 розд. I Закону України від 03.06.2021 р. № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Зокрема, проєктом наказу передбачено затвердження Порядку електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги. Цим Порядком регламентуються процедури електронної ідентифікації особи-нерезидента, яка визначена пп. «д» пп. 14.1.139 ПКУ (далі – особа-нерезидент), та здійснюється вперше під час реєстрації такої особи-нерезидента як платника ПДВ відповідно до п. 208-1.2 ПКУ з використанням доменного імені нерезидента та/або, за бажанням особи-нерезидента, з використанням інших дозволених технологій ідентифікації платника податків, визначених для цілей ПКУ.

Розробником проєкту наказу є ДПС.

У разі прийняття,  наказ набере чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Про проєкт наказу щодо реєстрації платниками ПДВ нерезидентів – постачальників електронних послуг та про те, що вони звітуватимуть з ПДВ за спрощеною формою, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.