вгору

Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок ДПС змінять: є проєкт наказу

На офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Проекти регуляторних актів» розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до Порядку формування плану – графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» (далі – проєкт наказу).

Нагадуємо, що чинний Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків затверджено наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524.

Як зазначено у пояснювальній записці, проєктом наказу оновлюються критерії ризиковості від впровадження господарської діяльності платників податків у урахуванням галузевої та регіональної специфіки, результатів попередніх аудитів, судової практики, судової практики та даних, які можуть бути отримані від держорганів («відкритих джерел»).

Також вдосконалюється підхід до процесу відбору платників податків для включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок з урахуванням положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466) в частині порядку формування та внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків (далі – плану-графіка).

Що передбачено?

Зокрема, Законом № 466 внесено зміни до п. 77.2 ПКУ щодо процедури оновлення плану-графіка у разі внесення змін до нього. Внесення змін до плану-графіка на поточний рік допускається не частіше одного разу у I-му та одного разу у II-му кварталах такого року. Виняток встановлено лише для випадків, коли зміни пов’язані зі змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Описание: https://lh6.googleusercontent.com/d6DY3x8jgYupWbBvhInV6L-MTsZGxmkRMdmITPuvtP4F9m7ph2Ua_zCKzKbESFIsgdYO3QzXUShkjheS4HkJUmwzp-It_xAlnyM9wpe-M3NVThRN0Cb7oUyuAATE4E6eP8Oh6-m2 Отже, документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році (інших, ніж зміни найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок), може бути розпочата не раніше ніж 1 липня поточного року у разі внесення змін до плану-графіка на поточний рік у I кварталі такого року, і не раніше ніж 1 жовтня поточного року – у разі внесення змін до плану-графіка проведення документальних перевірок на поточний рік у II кварталі такого року.

Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 30 числа останнього місяця кварталу (у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок – до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки).

До плану-графіка відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, та періодичність проведення перевірок визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників.

Зверніть увагу! З переліку критеріїв ризику виключені критерії ризику платників податків – учасників ЗЕД, які перевіряються з питань дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, та з розд. І плану-графіка виключено підрозділ C «Платники податків та їх контрагенти, які мають ризики несплати податків та плануються до перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи».

Проєкт наказу потребує узгодження з ДПС, Мінекономрозвитку, Державною регуляторною службою України.

Про це проінформувала ДПС.

Про порядок внесення змін до плану-графіка проведення податкових планових перевірок читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.