вгору

Порядок подання і заповнення податкової звітності з ПДВ пропонують змінити - проєкт Мінфіну

ДПС на своєму сайті розмістила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Законом України від 16.01.2020р. № 466 (далі – Закон №466) передбачено низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, зокрема скасування квартального звітного (податкового) періоду для звітності з ПДВ, запровадивши єдиний звітний (податковий) період – календарний місяць.

Про єдиний звітний період для платників ПДВ ми писали у нашому матеріалі.

Проєктом наказу вносяться зміни до:

  • форми податкової звітності з ПДВ;
  • податкової декларації з ПДВ;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ.

Крім того, проєктом наказу передбачено виключення з Додатка 1 до податкової декларації з ПДВ:

  • таблиці 1, в якій відображається розшифровка податкових зобов’язань платника податку за звітний період в розрізі контрагентів. Така інформація наявна в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН);
  • таблиці 1.2, в якій одноразово відображалась інформація за період з 01.07.2015 по 31.05.2018 (включно) про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань, та за якими в ЄРПН не зареєстровані податкові накладні;
  • об’єднати додатки 1 та 5 до податкової декларації з ПДВ. У такому об’єднаному додатку 1 буде відображатись інформація щодо розшифровки податкового кредиту платника в розрізі контрагентів за звітний період, а також інформація щодо сум ПДВ, нарахованих за звітний період, за якими в ЄРПН не зареєстровано податкові накладні.

Вказане спрощення форми податкової декларації з ПДВ та порядку її заповнення шляхом виключення зайвої інформації сприятиме зменшенню часу платників податку на її складання та зменшенню податкового навантаження на платника податку.

Крім того, у формі податкової накладної буде збільшено кількість найменувань поставлених товарів/послуг в одній податковій накладній з 9999 до 99999 позицій.

Також передбачається зазначення у формі податкової накладної певної ознаки джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи, шляхом викладення її у новій редакції.

Цей наказ набере чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

ПДВ, декларація з ПДВ