вгору

Порядок сплати ПДФО об’єднаною територіальною громадою

Нагадаємо, що з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). Це визначено п. 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Крім того, це встановлено наказом Мінфіну «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» від 09.12.2011 р. № 1588.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету визначено ст. 168 ПКУ. Зокрема, у пп. 168.4.1 ПКУ зазначено, що податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України.

Відповідно до ч. другої ст. 64 Бюджетного кодексу України ПДФО (крім податку, визначеного абз. 5 ч. 2 ст. 64 БКУ), який сплачується (перераховується) податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах ПДФО, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Отже, ПДФО підлягає сплаті до відповідної ОТГ за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель), в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

Про це повідомили податківці ДПС у Львівській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.