вгору

Порядок заповнення митних декларацій окремих типів: є проєкт наказу

Мінфін на власному сайті оприлюднив для обговорення проєкт наказу «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів» (далі – проєкт наказу).

Документ розроблено на виконання Закону України від 12.09.2019 р. № 78-IX «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи», Митного кодексу України та постанови КМУ від 05.08.2020 р. № 681 «Деякі питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій окремих типів».

Згідно з пояснювальною запискою проєктом наказу пропонується затвердити Порядок заповнення митних декларацій окремих типів, на підставі яких товари, що переміщуються під митним контролем між двома митними органами України або в межах зони діяльності одного митного органу, декларуються у режимі спільного транзиту.

Проєктом наказу передбачається визначити:

  • особливості заповнення митних декларацій окремих типів у вигляді структурованого електронного повідомлення та на паперовому носії на бланках чи за формою єдиного адміністративного документа форми МД-2 і додаткових аркушів до нього форми МД-3;
  • елементи даних, що використовуються для формування відомостей митної декларації окремого типу;
  • класифікатор видів транспорту, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;
  • класифікатор типів гарантії, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;
  • форми спеціальних штампів (спеціальний штамп резервної процедури та спеціальний штамп авторизованого вантажовідправника), що використовуються у разі застосування резервної процедури декларування товарів у режим спільного транзиту.

Планується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Про формування податкового кредиту за тимчасовою митною декларацією та податкові новації з ПДВ для операцій з експорту товару читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.