вгору

Підсумки тижня з 22 по 26 лютого 2021 року

Головна новина тижняз 01.03.2021 року розпочинається приймання та реєстрація акцизних накладних, розрахунків коригування, заяви на поповнення залишків пального та спирту етилового за оновленими формами. Про це повідомила ДПС України.

Також з 01.03.2021 року оновлено форму податкової накладної та розрахунку коригування до неї. Зміни були внесені відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.2020 року № 734. При цьому, незабаром знову будуть внесені зміни до податкових накладних, пов’язані із зменшенням ставки ПДВ до операцій з постачання окремих видів с/г продукції; послуг у сферах культури, туризму та сектору креативних індустрій.

Тепер – до інших новин.

З 24 лютого до 30 квітня 2021 року на всій території України запроваджено адаптивний карантин. З 26.02.2021 року в Івано-Франківській області – червона карантинна зона. Також посилено карантинні обмеження з 27 лютого на Буковині. Про це повідомила Чернівецька ОДА.

25.02.2021 року набрав чинності Закон щодо зниження ставки ПДВ для деяких видів с/г товарів, а застосовується він до податкових періодів, починаючи з 1 березня 2021 року.

З 26.02.2021 року набув чинності Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» для користувачів єдиного рахунку. Під час оформлення розрахункових документів платником мають бути заповнені усі 14 обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу».

ДПС оновила план-графік перевірок на 2021 рік станом на 26.02.2021 року.

Мінфін роз’яснив роботодавцям, що Податковий розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат. Така звітність подається виключно по тим особам, яким необхідно призначити виплати.

На офіційному сайті XBRL International оприлюднені привітання з приводу підготовки переходу України до складання фінзвітності на основі XBRL у 2021 році. Нагадаємо нашим читачам, у M.E.Doc створено модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL), який надає можливість формувати фінзвітність за МСФЗ на основі таксономії разом із звітом аудитора в єдиному електронному форматі iXBRL.

Ми продовжуємо тримати Вас в курсі останніх новацій щодо застосування програмних РРО. Відповіді на актуальні запитання щодо застосування ПРРО читайте у нашому матеріалі.

Більше новин і корисних матеріалів – у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.