вгору

Порушення порядку ведення податкового обліку у період воєнного стану: чи застосовується адмінвідповідальність?

За порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

  • фінансова;
  • адміністративна;
  • кримінальна.

Це передбачено п. 111.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Зазначимо, що питання щодо адміністративної відповідальності регулюються Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

Так, ч. першою ст. 163-1 КУпАП передбачено, що відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у т. ч. неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі - нмдг), від 85 грн до 170 грн.

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від десяти до п’ятнадцяти нмдг (від 170 грн до 225 грн).

Важливо! Зміни в частині незастосування до платників адміністративної відповідальності у період дії воєнного стану до КУпАП та ПКУ не вносились.

Водночас, встановлено, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення до фізичних осіб, ФОП, юридичних осіб не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів, визначена пп. 1 п.1 Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 р. № 2115 (далі - Закон № 2115). 

При цьому, Закон № 2115 не поширюється на податкові правовідносини (пп. 5 п. 1 Закону № 2115).

Отже, адміністративна відповідальність, передбачена ст. 163-1 КУпАП, у період дії воєнного стану застосовується за порушення порядку ведення податкового обліку.

Таке роз'яснення було надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, 132.03.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі