вгору

Порушення законодавства з ЄСВ роботодавцями у зв’язку з карантином: чи буде звільнення від адміністративної відповідальності?

За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності по єдиному внеску до посадових осіб підприємств, установ застосовується відповідальність відповідно до ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Статтею 38 КУпАП встановлено, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніше ніж через два місяці з дня виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді).

Згідно з п. 9-11.1 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (далі – карантин):

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом № 2464, до контролюючих органів.

Крім того, протягом періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 9-11.2 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

 Отже, роботодавці звільняються від адміністративної відповідальності за порушення законодавства по ЄСВ, вчинені щодо періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

При цьому положення ст. 38 КУпАП щодо порушень, вчинених у такі періоди, не застосовуються.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі ресурсі «ЗІР», категорія 201.09.

Про те, що деякі пільги з ЄСВ продовжили до кінця карантину, та  за порушення сплати ЄСВ під час карантину санкцій не буде читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.