вгору

Деякі пільги з ЄСВ продовжили до кінця карантину

Продовжуючи розглядати зміни, запроваджені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020 р. № 591-IX (далі – Закон № 591), зупинимось на пільгах у сплаті ЄСВ. Звертаємо увагу, що Закон № 591 (законопроєкт № 3329-д) набере чинності 29.05.2020 р.

Що змінюється у сплаті ЄСВ?

1. Тимчасове звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ продовжується до 31 травня 2020 р. для таких осіб:

  • фізособи, у т. ч. спрощенці,
  • фізособи-незалежники;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню з інших підстав.

При цьому, на періоди з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. не потрібно визначати суму ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску.

2. Тимчасове незастосування штрафів продовжено до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, за такі порушення:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

При цьому за повторне протягом року таке порушення, несвоєчасне подання та подання за невстановленою формою штрафи у цей період штрафи не застосовуються.

3. Тимчасове, до останнього дня місяця (включно), в якому завершується карантин, звільнення від нарахування пені. При цьому, нарахована пеня за періоди з 01.03.2020 р. по кінець карантину, підлягає списанню.

4. Продовження мораторію на проведення документальних перевірок з ЄСВ з 18.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується карантин.

При цьому документальні перевірки з ЄСВ, розпочаті до 18.03.2020 р. та не завершені, зупиняються до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується карантин.

Відповідні зміни внесено до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2020 р. № 2464-VI.

До відома! База нарахування ЄСВ (а, точніше, 2/3 бази нарахування ЄСВ) для фізособи-підприємця, який є застрахованою особою, тепер бере участь у розрахунку допомоги по частковому безробіттю для таких підприємців.

Відповідні зміни внесено до Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Про прийняття закону щодо карантинних податкових пільг у другому читанні (законопроект № 3329-д) ми повідомляли Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.