вгору

Послідовність нумерації ПН та дублювання номерів податкових накладних: що варто пам’ятати

Податківці зауважили, що порушення послідовності присвоєння номерів податкових накладних протягом певного періоду (доби) не є порушенням Порядку заповнення податкової накладної. При цьому, у разі, якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Так, згідно з п. 201.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, одним з яких є порядковий номер податкової накладної.

Відповідно до п. 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, порядковий номер податкової накладної містить лише цифрові значення (не повинен містити літер чи інших символів) та складається з двох частин:

У першій частині порядкового номера податкової накладної зазначається цифровий номер, який відповідає послідовному номеру складеної платником податкової накладної протягом певного періоду (рис.1).

Облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільних формі та порядку.

Не допускається складання платником ПДВ за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером.

Роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 101.27).

Отже, протягом певного періоду (доби) можна складати ПН з порушенням послідовності порядкових номерів, наприклад, ПН від 14.07.2021 р. №1, №3, №8, №5 тощо. Однак, не можна складати ПН протягом певного періоду (доби) з однаковими номерами.

податкова накладна, порядковий номер ПН, однаковий номер ПН

Рис. 1

Про те, як заповнити податкову накладну у M.E.Doc та про зміни до форми ПН читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.