вгору

Позначення форми оплати в фіскальному чеку при купівлі на АЗС

ДПС здійснюється постійний моніторинг та аналіз операцій з продажу пального через реєстратори розрахункових операцій на АЗС.

Так, при продажу пального на АЗС почастішали випадки зазначення недостовірної форми оплати.

Одним з обов’язкових реквізитів фіскального чека є позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суми коштів за цією формою оплати та валюти операції.

Така вимога передбачена Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення №13).

Як зазначають податківці, при проведенні розрахунку готівкою за пальне касирами на АЗС здійснюється заміна форми розрахунку з готівкової на безготівкову, що дозволяє отримати необліковані готівкові кошти.

Наприклад: при оплаті пального в готівковій формі фіскальний чек має містити інформацію про форму оплати «Готівкою». У випадку ж підміни форми оплати у фіскальному чеку буде вказано безготівкову форму оплати «Талон», «Чек», «Відомість», «Попередня оплата» тощо.

Для запобігання таким випадкам ДПС просить звертати увагу на реквізити фіскальних чеків, які видаються покупцям на АЗС при продажу пального, зокрема на те, чи відповідає форма розрахунку тій, в якій його проведено.

Нагадаємо, що кожен покупець товарів чи споживач послуг, отримавши фіскальний чек, має можливість перевірити законність здійснення розрахункової операції, співставивши дані з отриманого при розрахунку чека з інформацією, наявною в інформаційних базах на вебпорталі ДПС.

Про це зазначено на сайті ДПС.

Про ТОП-10 запитань – відповідей про ПРРО. Частина І та Частина II, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.