вгору

Припинення дії договору про визнання ЕДО та пов’язаних з ним повідомлень про надання інформації щодо КЕП

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами затверджено наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 (далі – Порядок № 557).

Нагадаємо, що електронний документообіг здійснюється на підставі Договору про визнання електронних документів (далі – Договір). Це визначено п.1 р. ІІ Порядку №557.

Дія Договору та пов’язаних з ним повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) припиняється за наявності однієї з таких підстав (п. 5 розд. III Порядок № 557):

  • отримання інформації від кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг про завершення строку чинності (або скасування) кваліфікованого сертифіката відкритого ключа керівника;
  • отримання інформації з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) про зміну керівника, сторони Договору;
  • отримання інформації з ЄДР про державну реєстрацію припинення юридичної особи;
  • наявність в Реєстрі самозайнятих осіб інформації про зняття з обліку самозайнятої особи, як платника податків у контролюючому органі;
  • наявність у Держреєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків автора (підписувача) електронного документа у зв’язку зі смертю.

У день припинення дії Договору контролюючий орган повідомляє автора про припинення дії Договору (із зазначенням причини) шляхом направлення автоматично сформованого повідомлення про припинення дії Договору в Електронний кабінет або на електронну адресу, яка зазначена в облікових даних автора, із зазначенням дати припинення (п. 6 розд. III Порядку № 557).

Про це зазначено в роз’ясненні, розміщеному на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 129.03.

Нагадаємо нашим користувачам, що з набранням чинності Законом України від 14.07.2020 р. № 786-ІХ з 07.11.2020 року Договір з ДПС укладати не потрібно. Докладніше про це – у матеріалі.

Також про зміни щодо Порядку обміну електронними документами, які набули чинності 01.09.2020 р., читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.