вгору

Про розміри страхових виплат для найманих працівників

Страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам соціальний захист: 

  • оплату лікарняних; 
  • допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання; 
  • пенсію.  

Про це нагадала ДПСУ. 

Перевірте оформлення трудових відносин, своєчасність і повноту сплати страхових внесків, свій страховий стаж. 

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. ЄСВ поєднує в собі обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування від безробіття, від тимчасової втрати працездатності та від нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання. 

Якщо роботодавець (підприємство, фізособа або фізособа-підприємець) має найманих працівників, він зобов’язаний щомісяця сплачувати за них ЄСВ. Стандартна ставка ЄСВ для переважної більшості платників становить 22% від бази нарахування (зарплати, винагороди за виконання робіт або надання послуг). 

 

Джерела: Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадолк безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III. 

* на січень 2023 року 

** з 1 січня 2023 року – 2093 грн 

*** з 1 січня 2023 року – 6700 грн 

**** з 31 липня 2023 року: 

650 грн – для осіб, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації осіб як безробітних, становить менше ніж 7 місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; 

1800 грн – для осіб, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації осіб як безробітних, становить не менше ніж 7 місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Про основні показники для бухгалтера у 2023 році дивіться у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.