вгору

Продаж алкогольних коктейлів та алкоголю на розлив: як відображати у фіскальному чеку реквізити акцизної марки?

25.10.2021

Нагадуємо нашим читачам, що форми фіскального касового чека на товари (послуги) та фіскального касового чека видачі коштів доповнено новим реквізитом – «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої». Цей реквізит зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

Суб’єкти господарювання зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО/ ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування. Він вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО при продажу таких товарів саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару з обов’язковим відображенням в таких чеках їх кодів згідно з УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у т. ч. відображення реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Тому ДПС рекомендує платникам податкiв з 01.10.2021 р. при програмуванні алкогольних напоїв, що є складовими у приготуванні алкогольного коктейлю, забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі одноразово при відкупорюванні тари, в межах приготування першої порції такого коктейлю або продажу алкогольного напою на розлив.

Розглянемо, як у фіскальному касовому чеку, сформованому на ППРО Cashalot, буде відображено продаж алкоголю на розлив (рис. 1).

Рис. 1

Докладніше інструкцію касира щодо штрих-коду акцизної марки і товару читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

ДПС нагадує, що наразі порядком проведення розрахунків за ст. 3 Закону № 265 не передбачено обов’язку для суб’єктів господарювання при реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Такий обов’язок визначено лише Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

Отже, з 01.10.2021 р. підстав для застосування до СГ штрафних (фінансових) санкцій за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у контролюючих органів не виникне до внесення відповідних змін у законодавстві.

Про це повідомила ДПС.

Нагадаємо, раніше податківці інформували, що чинним законодавством не передбачено застосування до суб'єкта господарювання штрафних санкцій за незазначення у фіскальному чеку штрихового коду товару.