вгору

Проєкт наказу щодо подання скарг платників податків: зміни від Мінфіну

ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами».

Проєктом наказу вносяться зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 916, які забезпечать приведення процедури оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів під час адміністративного оскарження у відповідність до вимог податкового законодавства України.

Метою впровадження наказу є приведення його положень у відповідність до вимог Закону України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ, яким до ст. 56 Податкового кодексу України внесено ряд змін, що передбачають зміну підвідомчості розгляду скарги, строку подання скарги, оформлення скарги, порядку розгляду скарги та інше.

Що передбачено?

1. Змінено підвідомчість розгляду скарг на рішення територіальних органів ДПС. Крім того, нерезиденти, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у т. ч. постійні представництва, зможуть подавати скаргу до контролюючого органу, який прийняв такі рішення;

2. Змінено строки оскарження:

  • строк подання скарги визначається робочими днями, а саме, скарга подається у письмовій формі до контролюючого органу вищого рівня протягом 10 робочих днів (було 10 календарних днів);
  • протягом 6 місяців з дати закінчення строку платник податків має право подати скаргу разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку.

3. Змінено порядок розгляду скарг:

  • у разі прийняття контролюючим органом вищого рівня рішення про відмову платнику податків у поновленні пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку, подані платником податків скарги не розглядаються;
  • контролюючий орган вищого рівня, розглядаючи клопотання платника податків, поновлює пропущений строк на подання скарги в адміністративному порядку, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.