вгору

Відміна святкових днів протягом воєнного страну: чи перераховувати норму тривалості робочого часу та зарплату?

Фахівці Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області на своєму Телеграм-каналі надали відповідь на запитання: чи потрібно перераховувати норму тривалості робочого часу та, відповідно, зарплату при тарифній системі оплати праці у зв`язку з відміною святкових днів згідно з Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. №2136-ІХ?

Згідно з вимогами ст. 96 Кодексу законів про працю України тарифна система оплати праці використовується при розподілі робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою для формування та диференціації розмірів заробітної плати, тому перераховувати норму тривалості робочого часу та, відповідно, зарплату при тарифній системі оплати праці у зв`язку з відміною святкових днів не потрібно.

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Про особливості встановлення та обліку робочого часу у період дії воєнного стану та про трудові відносини протягом війни та альтернативні способи документообігу – у Законі № 2352 читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.