вгору

Пропонують удосконалити механізм визначення та застосування прожиткового мінімуму

На обговоренні в СПО профспілок знаходиться законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат та грошових платежів і стягнень".

Що пропонується?

Пропонують встановити законодавчі норми щодо застосування прожиткового мінімуму виключно для визначення основних соціальних гарантій (мінімальної зарплати, мінімальної пенсії за віком, державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям та інших видів державної соцдопомоги, які для особи є основним джерелом доходів). Також пропонують запровадити застосування базової величини для соцвиплат і базової величини для грошових платежів та стягнень.

З 01.07.2021 р. для розрахунку:

  • щомісячних соціальних виплат (державної соцдопомоги, надбавок, підвищень, додаткової пенсії тощо) планують запровадити застосування базової величини для соціальних виплат у розмірі 2100 грн.;
  • розмірів штрафних санкцій та оплати адмінпослуг – базової величини для грошових платежів і стягнень у розмірі 2100 грн.

 При законодавчому встановленні розмірів окремих соцвиплат, грошових платежів і стягнень визначатимуть відповідний відсоток базової величини (кратність від цієї базової величини).

Щорічно, з 2022 р., такі базові величини будуть збільшуватися з урахуванням рівня інфляції та визначатимуться в Законі про Держбюджет на відповідний рік.

У разі прийняття Закон набере чинності з 01.07.2021 р., крім деяких норм, які наберуть чинності з 01.01.2022 р.

Про основні показники для бухгалтера у 2020 році та на що вплинув збільшений розмір прожиткового мінімуму з 01.07.2020 р. читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

M.E.Doc, Блог бухгалтера