вгору

ПСП на дітей для одинокої матері

Нагадуємо нашим читачам, що платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП). Це передбачено п. 169.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ПСП застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) (пп. 169.2.1 ПКУ).

Так, одинока матір має право на застосування ПСП у розмірі 150% суми пільги, яка визначена пп. 169.1.1 ПКУ, та надається у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. У 2020 році сума такої пільги становить 1576,50 грн. (на кожну дитину віком до 18 років).

При цьому, граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП, визначається як добуток суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. та відповідної кількості дітей (у 2020 році – 2940 грн. х кількість дітей).

 ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Так, одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, крім заяви про застосування пільги, подають:

  • копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа – платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;
  • копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);
  • копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
  • копію паспорта.

При цьому, одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної пп. «а» пп. 169.1.3 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Сумській області.

До відома! Нормами ПКУ не передбачено щорічне подання заяви про застосування пільги.

Про те, які документи потрібно надати одинокій матері для отримання додаткової відпустки, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.