вгору

Реалізація пального: що у декларації акцизного податку?

Нагадуємо нашим користувачам, що платником акцизного податку є особа (у т. ч. юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий (пп. 212.1.15 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Відповідно до абз.1 п. 2 розд. І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14), особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку (далі – платник), складають та подають декларацію акцизного податку (ідентификатор форми у M.E.Doc J(F)0209507).

Декларація складається, зокрема, із загальної частини (містить необхідні обов’язкові реквізити платника), шести розділів (складаються платниками залежно від виду підакцизних товарів), додатків, що містять розрахунки для обчислення суми податку залежно від виду встановлених ставок акцизного податку (п. 2 розд. ІІ Порядку № 14).

Платником заповнюються лише відповідний розділ та додатки до Декларації, які відповідають виду госпдіяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції). Якщо платник є одночасно платником акцизного податку за різними видами господарської діяльності згідно зі ст. 212 ПКУ, він подає одну Декларацію з відповідними розділами та додатками до неї. Це передбачено абз. 1 п. 3 розд. III Порядку № 14.

  Платник зобов’язаний подавати Декларацію за кожний звітний (податковий) період незалежно від того, чи провадив такий платник господарську діяльність у цьому періоді, чи ні (п. 4 розд. ІІІ Порядку № 14).

Згідно з п. 5 розд. ІV Порядку № 14 платники, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ, заповнюють Розділ В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» Декларації.

Об’єкт оподаткування для зазначених платників акцизного податку виникає у випадку, визначеному у пп. 213.1.12 ПКУ. Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у додатку 1-1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу» (далі – Додаток 1-1) до Декларації.

Додаток 1-1 заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (у т. ч. виробники). Дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Додаток 9 «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування» – подається у разі допущення особою, що реалізує пальне, помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів акцизної накладної, передбачених п. 231.1 ПКУ, та/або порушення особою, яка реалізує пальне, граничних термінів реєстрації в ЄРАН акцизної накладної та/або розрахунку коригування (п. 12 розд. V Порядку).

Додаток 13 «Інформація про повітряні судна, які були заправлені, та про обсяги бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів, використані для заправлення таких суден, яка надається згідно із підпунктом 229.8.10 пункту 229.8 статті 229 розділу VI Кодексу» – подається суб’єктами господарювання, які на умовах, визначених п. 229.8 ПКУ, здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України щодо здійснення наземного обслуговування (п. 16 розд. V Порядку).

Про це нагадали податківці Офісу ВПП.

Більше корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі, зокрема:

Заявка на переміщення пального та спирту – заповнюємо у M.E.Doc;

Відпуск пального через пальнороздавальні колонки: інструкція щодо заповнення АН;

Автоматичне заповнення Довідки про зведені за добу облікові дані щодо пального: інструкція;

Відповідальність за неподання довідки про зведені дані за добу щодо обсягів обігу та залишків пального.