вгору

Реалізація залишків немаркованих рідин для електронних сигарет: чи заборонена?

Нагадуємо нашим читачам, що з 01.01.2021 р. до підакцизних товарів віднесено рідини, що використовуються в електронних сигаретах. Відповідні зміни було внесено, зокрема, до п. 215.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Постановою КМУ «Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» від 29.10.2020 р. № 1037 затверджено зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва. Про її прийняття ми повідомляли тут.

Згідно з цією постановою марки акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах вітчизняного та імпортного виробництва, запроваджено з 01.01.2021 р.

Також з 01.01.2021 р. набули чинності зміни до п. 226.2 ПКУ, відповідно до яких наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою, пачці (упаковці) тютюнового виробу чи ємності (упаковці) з рідиною, що використовується в електронних сигаретах, є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.
Отже, суб’єкти господарювання не мають права здійснювати з 01.01.2021 р. оптову чи роздрібну торгівлю залишками придбаних до 2021 року рідин, що використовуються в електронних сигаретах, не маркованих марками акцизного податку.

Про це інформує ГУ ДПС у Київській області.

Про те, які документи подавати на отримання ліцензії на виробництво рідин для електронних сигарет, та за якими кодами сплачувати за ліцензію при їх виробництві та торгівлі, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.